Kvinner i landbruket

Dyrke tobakksfrø

Svenskene er dem som har vært mest kjente for å dyrke tobakken i Skruf sine snus. I Norge har det også blitt dyrket tobakksfrø i Trondheim. Det å dyrke tobakksplanter i seg selv kan virke spennende.

Fra frø til plante

Tobakken i Skruf blir dyrket fra tobakksfrø, noe lignende blir gjort også i Norge. Det er nemlig noen små sorte tobakksfrø som blir til store og flotte planter som brukes i snusen. Denne planten modner nedenfra og opp. Det er vanlig at det er store blader som plukkes inn til å brukes i snusen. Både poteter og tomater er blant familien til tobakksplanten. Bladene som høstes tørkes ved 35 grader i store konteinere på gårdene. Deretter kvernes de og blandes med ulike typer med smakstilsetninger. Det tar omtrent 150 til 200 dager før et tobakksfrø blir sådd i jorda til tobakken har fått tørke. Selve planten er en slags urte med klissete blader. Det er en hvit, rosa eller gul blomst på hver plante. Selve tobakksplanten er hardfør på den måten at den klarer å tilpasse seg klimaet og jordsmonnet den vokser opp i. For mye kulde og regn derimot kan gjøre den dårligere.

Soltørket og lufttørket

Det finnes tusenvis av ulike typer med tobakk. Du finner uendelig med farge, aroma og smak. I tillegg er det ulike teksturer, nikotin og sukkerinnhold. Det er ulike måter å tørke tobakken på. Du har lufttørking og soltørking. Vanligvis vil tobakken få henge på snører under et tak i en godt ventilert og åpen låve. Dere tørkes den i opptil seks uker uavhengig av klimaet. Lufttørkingen holder et lavere sukkerinnhold med en myk og lettere søtlig smak. Soltørkingen varer i omtrent 25 til 30 dager. Tobakken tørkes utendørs under direkte sollys. Disse henges på stativ eller oppspent snorer. Sukkerinnholdet er noe høyere ved soltørking.

Kvinner i landbruket

Leave a Reply