Utfordringer innen landbruket

Unntak for båndtvang i landbruket

Lurer du på hva loven sier om båndtvang? I Norge må du bruke hundebånd på alle hunder. Båndtvang gjelder kun i perioden 1. april til 20. august, men det er alltid en god idé å bruke hundebånd.

Ingen regel uten unntak

Selv om det er båndtvang, er det noen unntak fra regelen. Du trenger ikke å bruke hundebånd for hunder som er brukt i aktiv tjeneste, for eksempel hos politiet, i militæret og redningstjenesten. Du trenger heller ikke bruke hundebånd dersom du bruker hunden i reindrift eller som bufehund – det vil si til å gjete storfe, sau og geiter.

Driver du en stor landbrukseiendom, kan det være lurt å ha med både godbiter og hundekobbel når du har med deg hunden ut på arbeidet. Bruk kobbelet når hunden ikke er i aktivt arbeid – dette er spesielt viktig for en Beagle, som gjerne vandrer av sted hvis den får lov. Har du også med noen godbiter til hunden kan du bruke tiden utenom aktiv jobb til å dressere hunden, og belønne med godbitene. Det er for eksempel en god idé å trene hunden til å komme tilbake når du kaller på den, og slikt kan fint øves på ved små pauser.

Kombinasjonen av å bruke hundekobbel og å trene hunden i å komme tilbake, gjør deg trygg som hundeeier og eier av en stor landbrukstomt. Du slipper å bekymre deg for hvordan du skal få tak i hunden igjen, og kan trygt slippe hunden løs når den skal i aktiv tjeneste og samle flokken med sauer som har gått vilt i fjellheimen eller utmarken.

Hunder er nyttige arbeidsdyr

Hvis du driver saue- eller reinsdyrdrift, er det mange fordeler ved å ha en hund som arbeidsdyr. Hunder er smarte dyr, og særlig noen hunderaser har et gjeterinstinkt som gjør dem utmerket til å samle inn store flokker med dyr på kort tid. Border collie er et godt eksempel på en slik hund. Sammen med en hjelpende hånd, gir hunden deg også en trofast venn. Pass bare på at hunden får nok mental stimuli også utenom arbeidstiden, ellers kan du fort miste noen dyrebare arvegods!

Kjøpe hundebånd

Hundebånd, eller hundekobbel, kommer i mange ulike varianter. Det finnes hundekobbel i materialer fra polyester til lær, og i alle regnbuens farger. Hundekobbel kan kjøpes på nettbutikker, som f.eks. zoo.no, eller i en dyrebutikk nær deg.

Hva som passer deg og din hund best, avhenger av hvilken aktivitet du gjør sammen med din hund, og hvordan du bruker kobbelet. I tillegg spiller hundens adferd en rolle. Dersom hunden drar i kobbelet, kan det f.eks. være lurt med et kobbel du selv kan variere lengden på, slik at hunden får mer rom til å bevege seg ved behov.

Utfordringer innen landbruket

Leave a Reply